Kalkonen tar plats i julstöket

Historia

Kalkonen härstammar ursprungligen från Nord- och Centralamerika där den levde vilt i de skogsbeklädda delarna. Kalkonen jagades både för köttets och fjädrarnas skull. Under kolonisationsperioden blev vildkalkonen en mycket uppskattad föda även för de nya invandrarna. Tillgången blev därmed ganska snart begränsad. Detta ledde till att både indianer och invandrare tillfångatog vildkalkoner, tämjde dem och höll dem som husdjur.

Thanksgiving Day

Abraham Lincoln instiftade Thanksgiving Day till minne av pilgrimsfärdernas höstliga tacksägelsedag, då det blivit traditionell festmat. Benjamin Franklin, amerikansk författare hade helst sett att kalkonen blivit USA:s nationalsymbol istället för den storslagna örnen.

Till Sverige

Till Norden och Sverige kom de första kalkonerna i början av 1600-talet. Det var den kringresande befolkningen som hade dem med sig. Svenska kokböcker från 1600-talet innehåller många kalkonrecept. Kalkonen blev snabbt en utpräglad högtidsrätt bland de högre ståenden. I äldre tider var kalkonen en ytterst säsongsbetonad festmat. Slakten förlades till november-december, och under årets sista månader och ett par månader in på det nya året festade man på kalkon. På många slott och herrgårdar, särskilt i Skåne, har man sedan 1600-talet bedrivit kalkonavel.
Recept hittar ni på. svenskfagel.se