Rekordhögt räkpris inför nyår

På Göteborgs fiskauktion fanns endast 50 lådor räkor att tillgå under fredagsmorgonen, vilket kan jämföras med en bra dag då det finns upp emot 1 000 lådor redo att auktioneras bort.

Under lördagens morgonauktion hade det anlänt 163 lådor med räkor, efterfrågan på färska räkor var hög och snittpriser blev därför 309:-/kg med ett högsta pris på 408:-/kg.

Smaklig måltid

 

Arkiverad i |

Kalkonen tar plats i julstöket

Historia

Kalkonen härstammar ursprungligen från Nord- och Centralamerika där den levde vilt i de skogsbeklädda delarna. Kalkonen jagades både för köttets och fjädrarnas skull. Under kolonisationsperioden blev vildkalkonen en mycket uppskattad föda även för de nya invandrarna. Tillgången blev därmed ganska snart begränsad. Detta ledde till att både indianer och invandrare tillfångatog vildkalkoner, tämjde dem och höll dem som husdjur.

Thanksgiving Day

Abraham Lincoln instiftade Thanksgiving Day till minne av pilgrimsfärdernas höstliga tacksägelsedag, då det blivit traditionell festmat. Benjamin Franklin, amerikansk författare hade helst sett att kalkonen blivit USA:s nationalsymbol istället för den storslagna örnen.

Till Sverige

Till Norden och Sverige kom de första kalkonerna i början av 1600-talet. Det var den kringresande befolkningen som hade dem med sig. Svenska kokböcker från 1600-talet innehåller många kalkonrecept. Kalkonen blev snabbt en utpräglad högtidsrätt bland de högre ståenden. I äldre tider var kalkonen en ytterst säsongsbetonad festmat. Slakten förlades till november-december, och under årets sista månader och ett par månader in på det nya året festade man på kalkon. På många slott och herrgårdar, särskilt i Skåne, har man sedan 1600-talet bedrivit kalkonavel.
Recept hittar ni på. svenskfagel.se

Skånska vaktelägg från Omåd

Japansk Vaktel
Japansk vaktel är den vanligaste av alla vaktlar. Japanska vaktlar finns vilt på de Japanska öarna och i området runt Kina. Vaktlen klarar vårt kalla klimat mycket bra och kan gå ute året om. men som alla vaktlar bör man ge dom en chans att krypa in i något. En hane kan ha upp till 12 honor. Och helst bör man ha minst 3-4 honor per hanne. Dessa vaktlar lägger mycket ägg. Håller man dom inne vintertid och ger dom lite ljus värper dom året runt. Äggen ruvas i 16-18 dygn och kycklingarna är vuxna kring 5-6 veckors ålder.

Fågel: Japansk
Vaktel Latin: Coturnix coturnix
Uppväxt: Omåd (Skåne)
Packat: 24st/ask Hålbarhet: 35 dagar+
Pris: Kontakta er säljare

Sortimentet utökat med Hjordnära från Skånemejerier


Mjölk 3% Hjordnära

41121 10×1 Liter/krt
Cremé fraich Hjordnära
41120 2 Liter/hink
Gräddfil Hjordnära
41122 2 Liter/hink
Mjölk 3%
41173 10×1 Liter/krt
Vispgrädde 40%
41179 10×1 Liter/krt
Vispgrädde 36%
41156 12×1 Liter/krt
Cremefraich
41182 2 Liter/hink
Smör Osalatat
41159 10x1kg/krt
Smör Normalsaltat
41163 2×2,5kg/krt
Skåne Gott 
41160 240x8g/krt
Allerum Präst
41142 Vällagrad med kraftfull smak 12 mån 8×1,05kg/krt
Gran castelli flakes
41130 Mild hyvlad Italiensk hårdost från 6×0,5kg/krt
Mozzarella cheddar
41131 Riven kvalité ost med bra smak 5x2kg/krt
Gruyere reserva
41129 Vällagrad bergsost ett kraftpacket från Schweiz 1x8kg/krt
Brie bistro
41152 En vitmögelost från Frankrike som sticker ut 2×1,4kg/krt
Chevre aska
41128 En pikant & frisk vitmögel ́s Chevré från Frankrike 2x1kg/krt
Blu alp
41127 En blåmögelost från Tyskland mild & gräddig 2×2,6kg/krt
Taleggio
62098 Kittost från Italien mjuk & krämig med fanatisk karaktär 2x1kg/krt
Morbier
41126 Den Franska Morbiern med sot mellan morgon och kvällsmjölken, dess fruktighet och nötighet gör den till en av favoriterna 1x6kg/krt

 

Nya ostar från Skånemejeriet


Allerum Präst

41142 Vällagrad med kraftfull smak 12 mån 8×1,05kg/krt
Gran castelli flakes
41130 Mild hyvlad Italiensk hårdost från 6×0,5kg/krt
Mozzarella cheddar
41131 Riven kvalité ost med bra smak 5x2kg/krt
Gruyere reserva41129 Vällagrad bergsost ett kraftpacket från Schweiz 1x8kg/krt
Brie bistro
41152 En vitmögelost från Frankrike som sticker ut 2×1,4kg/krt
Chevre aska
41128 En pikant & frisk vitmögel ́s Chevré från Frankrike 2x1kg/krtBlu alp
41127 En blåmögelost från Tyskland mild & gräddig 2×2,6kg/krt
Taleggio
62098 Kittost från Italien mjuk & krämig med fanatisk karaktär 2x1kg/krt
Morbier
41126 Den Franska Morbiern med sot mellan morgon och kvällsmjölken, dess fruktighet och nötighet gör den till en av favoriterna. 1x6kg/krt
Mozzarella 3g
62100 Mild krämig mozzarella från Italien 5x1kg/krt